Odunluk, Liman Cd. 17C, 16610 Nilüfer/Bursa

İstatistikler yakın gelecekte dünya nüfusunun yaklaşık %20’sinin 65 yaş üzerinde olacağını göstermektedir. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim ve bilincin yükselmesi son derece önem arz etmektedir.

Yaşlanmaya bağlı olarak ağız içerisinde çok fazla değişiklik görülebilir. Bu değişikliklerden bazılarını dişlerde aşınma, diş etlerinde çekilme, çene kemiğinde erimeler ve dişlerde sallanmalar şeklinde sıralayabiliriz.

Ancak unutulmamalıdır ki ağız sağlığının bozulması yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Yalnızca sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, yanlış ve yetersiz beslenme ve uygun yapılmayan ağız bakımı gibi durumlar ileri yaştaki bireylerde ağız ve diş sağlığı problemlerinin daha fazla görülmesinde birer etkendir.

Dişeti çekilmesine bağlı olarak diş yüzeylerinde açığa çıkması ve dişler arasında oluşan boşluklar daha çok besin artığı ve mikroorganizma birikmesine sebep olmaktadır. Bu da ağız hijyenine ekstra önem gösterilmesini gerektirmektedir. Diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız gargarası kullanımı ağız hijyenin çok daha iyi olmasına yardımcı olacaktır. Florürlü diş macunları ve ağız gargaraları önerilir.

Protez kullanan hastalarda protezler gece mutlaka çıkarılmalıdır. Dişetlerinin de dinlenmeye ve havalanmaya ihtiyacı vardır. Çıkarılan protezler temizlenmeli ve soğuk su içinde tutulmalıdır. Ayrıca protez temizleme tabletleri de protezlerin mikroplardan arınmasına yardımcı olur.

Yaşlı bireyler ağız bakımı açısından 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Ancak ağız bakımı iyi olmayan ve ağız dokularını etkileyen sistemik hastalığı olanlar 1–3 ay gibi daha kısa aralıklarla kontrol edilmelidir.

AĞIZ SAĞLIĞININ BOZULMASI YAŞLANMANIN DOĞAL BİR SONUCU DEĞİLDİR.

DÜZENLİ DİŞ HEKİMİ KONTROLLERİ YAŞAM KALİTENİZİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEKTİR.

0224 453 00 99